Nuffnang

Thursday 3 April 2014

LAla MASak SOs IkAN

Salam semua...

Lala masak sos ikan ni antara menu yang saya masak hari ahad lepas. Lala pun pertama kali saya masak sejak saya kawin tau. Kesian kan..masa anak dara dulu tak nak masak semua nak harapkan mak ja. Bila saya dah masak dan makan lala ni. .baru terfikir. . orang2 yang sabar dan rajin ja kot makan lala ni. kecik2 sangat.

Resepi LALA MASAK SOS IKAN

Bahan2nya


  • 1/2 kg lala -bersihkan dan toskan
  • 1 bj bawang besar-ditumbuk lumat
  • 5 bj bawang putih-ditumbuk lumat
  • 1 bj cili benggala-hiris halus
  • 1 bj cili besar-hiris halus
  • 3 sb sos ikan
  • 3 sb sos plum
  • Garam secukupnya
  • Minyak masak
  • Air
Jom masak!!!

Masak lala dulu dengan air yang secukupnya. Bila dah masak, angkat dan toskan.Simpan air rebusan lala.
Panaskan minyak..kemudian tumis bawang putih dan besar yang telah ditumbuk lumat..sehingga naik bau. Kemudian masukkan sos ikan+sos plum+air rebusan lala.
Tambah garam secukup rasa .Lepas tu baru masukkan lala.Kacau sebati ,masak dalam 10 minit.
Akhir sekali masukkan cili benggala +cili besar.
Tutup api dan hidangkan.Nyumm3




Sambal Belacan Tempoyak+Kulit Limau Nipis

+2 Biji Cili Besar
+1 Biji Limau Nipis
+1/2 sb Garam
+Belacan(saiz ibu jari)
+2 sb tempoyak
+Hirisan kulit limau nipis

Tumbukkan cili besar+garam+belacan sehingga lumat.
Kemudian masukkan perahan limau.Lepas dah perah limau. Ambil sekeping kulit yang telah diperah ,potong nipis2 kulit tersebut. Masukkan tempoyak .Siap untuk dihidang.


Selamat mencuba
kalau dah cuba
hashtag kat instagram 
#resepiibufayyadhfaris
terima kasih

No comments:

Post a Comment