Nuffnang

Sunday 20 April 2014

ASAM PEDAS IKAN MERAH BP tapi orang utagha yang masak

Assalamualaikummm...

terliur x. . .


20 April 2014
Tepat2 umur Fayyadh 2 tahun 8 bulan.
kejap ja kan. . .semoga Fayyadh menjadi anak yang soleh
sekarang kalau tanya Fayyadh nak jadi apa bila besar nanti. .jawapan dia mesti ultraman
Nanti dah masuk tadika, mesti dia dah tukar kot cita2 dia tu.
Faris pulak dah laju meniti kat tepi meja dan sofa. .
Pandai buli abang dah. .gigi baru naik sebtg. .
terima kasih Allah atas kurnia yang amat bermakna .
Betulkan anak2 ni penyeri rumahtangga

semalam bangun pagi2, saya ajak encik suami pergi Pasar Borong, seri kembangan
buka 24 jam. .Lama dah tak pergi. .selalu encik suami ja pergi
Memang puas hati kalau beli barang basah kat sini
Harga jauh lebih murah berbanding beli kat area Putrajaya.
Hujung minggu ramai sangat orang

Fayyadh, kalau nampak abah dia pegang ikan,sotong , udang dia pun sibuk nak pegang
tapi dia siap mintak kebenaran kat abah dia dulu
Abah pun tak sampai hati nak bagitau  tak bagi
Faris nampak ikan keli gerak2 dalam tong tu, dia siap tegur. .

kalau nak beli ikan, udang, sotong kat sini jangan terus beli tau
Pusing2 dulu, sebab nak survey harga
Bila dah pusing2 tu, baru kita tau kedai mana yang tawarkan harga yang lebih murah
saya minta encik suami belikan ikan merah
lama dah tak masak ASAM PEDAS BATU PAHAT
ikan merah kat sini murah kot
sekilo Rm20,murah x???

Tu baru mukkadimah
panjang berjela2 kan
minta maaf yaa
ok jom masak
sebelum tu kita kena sediakan

5 potongan isi ikan merah - bersihkan dan toskan
*18 tangkai cili kering - terpulang kp tahap kepedasan masing2 tau
-gunting2 dan rendamkan dalam air panas
*3 biji bawang besar
*6 ulas bawang putih
*1 inci halia
*3/4 inci kunyit hidup
segenggam daun kesum
asam jawa+ air secukupnya
gula + garam secukup rasa
* kisarkan
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing. Kemudian masukkan asam jawa yang dicampur dengan air(2 sb kalau guna asam jawa extra adabi).Kacau dan biarkan sehingga naik minyak.Tutup dan renihkan dalam api yang perlahan. Tutup tau,nanti sepah habis dapur dengan corak percikan merah dan menambah kerja ibu2 untuk membersihkan dapur.Masak sehingga kuah menjadi pekat dan masukkan gula+garam secukup rasa. Kacau rata dan masukkan daun kesum+ikan.Kuah tu biar pekat jangan ceroi. Biarkan seketika sehingga ikan masak dan tutup api.

++perhatian: jangan masuk ikan terlalu awal. .nanti ikan merah kesayangan anda akan hancur.


terimakasihenciksuamibagiresepini

Selamat mencuba
kalau dah cuba
hashtag kat instagram 
#resepiibufayyadhfaris
terima kasih

No comments:

Post a Comment