Nuffnang

Thursday, 10 April 2014

kErAbu TeLuR ReBUs

Salam Jumaat

Hari ni rehat lamakan....korang semua pergi mana. . kaum Adam semua pergi masjid. .dengar khutbah tau jangan tidur pulak...kaum Hawa mesti ramai yang pergi shopping. .tak pun pergi lunch jauh sikit . .tak, pergi makan kat kafe kat pejabat ja.. kat pejabat saya setiap hari jumaat ada jualan. Kalau pergi jualan tu ja memang boleh habis duit. . bukan boleh cuci mata ja. Macam2 ada. .nak2 baju anak2 yang chomel dan smart. . .memang dah macam Jalan TAR kot. Nawaitu nak pergi beli pisang goreng kat kafe. .tapi bila sampai nampak kek redvelvet. .dah terbeli kek. .dan dah beratur nak bayar. .teringat pulak kat anak&suami . .pergi  tengok apa yg menarik. .
tengok makcik tu tengah susunkan karipap frozen. .saya pun belilah karipap dan ice cream goreng frozen.nampak tak duit tu mengalir macam air .
Otw, nak balik pejabat. .nampak tudung cantik. .saya TERBELI sehelai.Huh!!adakah korang pernah alamai benda yang sama. .

Minta maaf dah lari dari tajuk sebenar. .
Okeyh, kali ni saya nak kongsikan resepi yang sangat simple dan boleh sangat cuba buat. Mana tau kalau kat rumah tu dah tak stok barang basah  nak masak.Tinggal telur ja kat rumah. Malas nak kuar pergi beli lauk kan. .
Boleh la cuba resepi ni.

KERABU TELUR REBUS..makan dengan nasi panas2 memang sedap.

Bahan2nya

3 Biji Telur ( cuci+ lepas tu rebus sehingga masak)
2 Biji Tomato+1 Biji Bawang Besar+5 Biji Cili Padi (Potong halus macam nak buat air asam)
Belacan (besar ibu jari)
2 SB Cuka
Garam secukup rasa
Air secukupnya(jgn banyak2 tau)

Lepas dah siap potong tomato+bawang+cili padi+belacan+Cuka+air
Campurkan semua bahan 
Kecuali telur(telur potong empat)
Bila dah gaul semua bahan tu
Baru masukkan telur
++cili padi tu ikut  kepedasan masing2 tau.
Kalau nak tambah kesedapan boleh masukkan daun ketumbar

Okeyh dah siap
Boleh dihidang
Selamat mencuba dan menjamu selera


****terimakasihmakbagiresepini


Selamat mencuba
kalau dah cuba
hashtag kat instagram 
#resepiibufayyadhfaris
terima kasih

No comments:

Post a Comment