Nuffnang

Wednesday 2 April 2014

KARI IKAN KEMBONG YOGURT

Assalamualaikummm


Selamat Petang semua


Baru-baru ni saya pertama kali masak KARI IKAN KEMBONG YOGURT..kalau orang utara panggil ikan temenung.Ok bagi yang nak mencuba tu boleh lah masak untuk makan malam ni. Sebenarnya saya tergerak hati nak guna Yogurt tu sebab sayang banyak lagi ada ,tarikh luput 2 3 hari lagi ja. Daripada nak buang baik guna.  Beli plain yogurt tu pun untuk Faris. Faris tak berapa suka lagi makan bubur atau nestum. .dia nak makan yogurt yang dah ada perisa ja. Yogurt Strawberi memang dia suka sangat..
Jom tengok apa resepinya

Bahan-bahan

4 ekor Ikan Kembong
1 biji bawang besar*
5 biji bawang putih*
1 sb halba campur
3 sb serbuk kari - saya guna serbuk kari adabi
2 tangkai daun kari 
1 cawan YOGURT
minyak masak
air secukupnya
garam + gula secukup rasa

*tumbuk sehingga lumat

Cara-cara

Mula-mula bersihkan ikan,potong dan toskan.
Tumiskan bawang+halba campur+daun kari sehingga naik bau
Masukkan serbuk kari (sebelum tu serbuk kari dibancuh dengan sedikit air)
Masak sehingga terbit minyak dengan api yang sederhana
Kemudian masukkan yogurt yang telah dicampur dengan air
Kacau rata semua bahan 
Masukkan ikan .masak sehingga mendidih
Bila dah ok, bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidang

jap...jap...kari saya kosong ja kan ikan semata-mata.kalau korang nak tambah bendi..tomato ..atau terung .bolehlah tambah.mesti lagi sedapkan.


Selamat mencuba
kalau dah cuba
hashtag kat instagram 
#resepiibufayyadhfaris
terima kasih

No comments:

Post a Comment