Nuffnang

Monday, 29 December 2014

MENU MINUM PETANG::: APPLE PIE

Assalamualaikummmm semua.....

Pernah tak korang buat Apple Pie. . rupanya nak buat Apple Pie tersangat la mudah dan pantas. Rugi la kalau korang tak cuba buat sendiri. .betoi sangat mudah. .kalau tak percaya petang ni cuba korang buat. .dah la mudah. sedap plak tu. tapi kalau nak sedap . .kena makan panas2 baru terangkat. 

Resepi ni saya amek kat blog mat gebu. kalau nak detail korang boleh rujuk kat blog mat gebu na.Boleh tengok cara dia buat satu persatu.

BAHAN-BAHAN INTI EPAL :-)
2 biji epal hijau
1 genggam cranberry kering (atau kismis)- Ni saya tak masukkan pun
1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis
2 camca besar penuh gula perang
1/2 camca teh tepung jagung*
2 camca besar air*(*disatukan dan kacau rata)
2 camca besar penuh mentega
1/2 camca teh jus lemon (optional)
Secubit garam

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 - 10 keping puff pastry jenama KAWAN (saiz 4inci x 4inci)- saya carik jenama kawan tak jumpa.saya punya jenama PAMPAS
1 kuning telur, untuk menglis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK INTI EPAL :- Kupas kulit epal, belah enam setiap satu, kemudian didadu, rendam dalam air. Panaskan mentega dalam periuk, toskan epal, dan masukkan ke dalam periuk. Goreng epal tadi dengan mentega hingga layu. Masukkan cranberry kering, gula perang, secubit garam dan serbuk kayu manis. Gaul rata dan masak hingga epal lembut, tambah jus lemon dan gaul rata, jika guna.
  2. Masukkan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan biar pekat. Matikan api dan sejukkan inti tadi untuk kegunaan kemudian...
  3. UNTUK PUFF PASTRY APPLE PIE :- Ambil sekeping puff pastry, gunakan plastik lapisannya sebagai pelapik. Kerat dua pastry tadi seperti gambar diatas, pastikan satu bahagian besar sedikit. Kelar2 bahagian yang besar tadi atau buat corak ikut kreativiti anda. Bahagian satu lagi sudukan 2 camca teh inti epal, kemaskan dan tutup dengan bahagian berkelar. Kemaskan tepi2nya dan tekan dengan garfu, pastikan anda tekan kuat sedikit. Alih ke dalam dulang pembakar, buat kaedah sama dengan baki bahan2 dan pastry tadi.
  4. Sapu dengan kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit.



Dah baca resepi dia kan. .macamana senang ja kan bahan2 dia. .cuba la buat tau.

No comments:

Post a Comment