Assalamualaikum
Selamat bercuti kepada yang sedang bercuti
Di sini saya nak kongsikan resepi bihun goreng resepi daripada mak saya
Boleh lah kalau malas nak masak nasi atau nak tukar menu untuk family tercinta
Atau untuk dihidang semasa sarapan
atau untuk yang belum ada idea nak masak
Bolehlah mencuba resepi ni
Cara Penyediaan
1 Bungkus Bihun
(rendam hingga lembut dan toskan)
Jangan Rendah bihun dalam air panas
Nanti masa nak goreng, bihun akan jadi lembik
Lobak Merah
Sawi
Ayam/Daging/Udang/Sotong
Bahan-bahan untuk kisar
Cili Kering (ikut kepedasan masing-masing) -saya letak dalam 10 tangkai
Bawang Putih -5 ulas
Bawang Merah - 6 ulas
Kisarkan semua bahan-bahan diatas
Perencah
Setelah siap dikisar campurkan bahan yg dikisar dengan Kicap Manis (saya guna cap kipas udang)5sudu besar +Sos cili 5sudu besar
garam 1/2 sudu besar
gula 3sudu besar
Lepas dah siap buat perencah tu
Panaskan Minyak
Tumiskan
Bawang Putih-2 Ulas
+Merah-2 ulas
(Hiris nipis dan cincang)
Bila bawang dah naik bau masukkan perencah
Masak sehingga perencah tadi pecah minyak
Kemudian masukkan ayam/daging/sotong/udang+lobak merah
Kacau dan biarkan sehingga menggelegak
Rasa cukup semua bahan
Kalau ada yang terkurang,tambahkan apa yang perlu mengikut citarasa
Kemudian masukkan bihun dan gaul sebati
Masukkan pula sawi
Kecilkan api dan biarkan selama 10 minit
Bila perasa dah meresap pada bihun
Tutup api
Siap untuk dihidangkan
Bahan untuk dihias
Cili Besar -dipotong
Daun Bawang
Bawang Goreng
Selamat mencuba
kalau dah cuba
hashtag kat instagram
#resepiibufayyadhfaris
terima kasih
kalau dah cuba
hashtag kat instagram
#resepiibufayyadhfaris
terima kasih
No comments:
Post a Comment