Salam semua. . .
Petang2 di bulan Ramadhan ni mesti mak/ibu/mama/umi semua sibuk kat dapurkan. . .
Bagi yang bekerja tu. . .mesti tak sabar nak punch card/thumbprint
Nak balik masak. .stress kalau jalam jem
Wanginya masak apa tu petang ni untuk juadah berbuka ..???
Memang seronok dapat masak kat keluarga tersayang
Nak2 kalau tengok diorang makan dengan berselera dan siap tambah2 lagi
Kalau duduk di perantauan(macam jauh sangat kan) ni mesti akan terkenang dan teringin nak makan masakan kampung tercinta terutama masakan ibu
Bulan puasa ni la akan terkenang semua masakan ibu
Dulu masa anak dara tunggu mak masak ja. .tak pun tolong sikit2 ja kat dapur
Kalau waktu sahur ..orang utagha panggil soq. .kalau soq kalau mak tak kejut tak bangun
Bangun2 semua dah siap hidang. . .hampa macam tu tak???
Sekarang bila dah jadi isteri orang. .mak orang
Kena la semua tu buat sendiri
Bangun awai2 masak nasi. .masak lauk
Tapi puas hati dapat masak kat keluarga
Pernah makan tak???
NASI KERABU UTAGHA
Pernah makan tak???
NASI KERABU UTAGHA
Ka tak pernah makan dan dengar pun
Yang tau nasi kerabu orang pantai timur ja
Kalau Nasi Kerabu Utagha ni sinonim bila bulan puasa
Sedapnya dah taip ni pun dah terliur
Macam mana nasi kerabu utagha ni
Nasi putih biasa ja
Yang beza dia punya bahan untuk digaul dengan nasi tu
Makan dengan lauk nasi campur jugak
Ada ulam-ulam yang pelik2
Tapi serius sedap
Terus ingat kat mak
Yang selalu buat rencah nasi kelabu ni Kak Hanem
Terima kasih na bagi resepi ni
Jom kita cuba buat
1 sb Lada hitam
3 Batang Serai (potong kecil supaya senang nak tumbuk)
2cm belacan
5 biji cili padi (terpulang kalau tak nak pedas sangat letak lada hitam ja)
5 biji bawang merah
2cm lengkuas
Garam secukup rasa
Limau nipis (pemberi resepi kata letak ikut kemasaman masing2)
Cara-Cara
Mula2 tu tumbuk lengkuas, serai , lada hitam,belacan,garam dulu tau
Dah lumut, baru masukkan bawang merah dan perah limau nipis
Dah lumut, baru masukkan bawang merah dan perah limau nipis
Daun untuk digaul bersama nasi
Daun Ulam raja
Daul Selom
Daun Kesom
Daun kaduk
Daun sekentut
Cara makan
Sebelum nak makan nasi dengan lauk kesukaan hampa tu
Gaul dulu nasi dengan rencah yang ditumbuk lumat
Kemudian gaul dengan daun2 yang telah dihiris kecil2 (hiris macam nak makan dengan laksa )
Dah dapat resepi ni, boleh lah cuba ya. . .menyesal tak cuba.
Selamat mencuba
kalau dah cuba
hashtag kat instagram
#resepiibufayyadhfaris
terima kasih
Selamat mencuba
kalau dah cuba
hashtag kat instagram
#resepiibufayyadhfaris
terima kasih
No comments:
Post a Comment