Salam semua. . .
Kat sini ada tak teringin nak makan laksa. .
Tapi malas nak buat bila pikiaq nak kena perisi isi ikan
Nak asing tulang2 ikan tu dengan isi dia
Apa kata cuba buat guna resepi ni
Saya pun dapat resepi ni daripada kak liza
Masa balik raya puasa hari tu
Teringin sangat nak makan laksa
Tau2 pegi umah dia petang tu
Dia tengah buat laksa
Apa lagi memang saya makan banyak r
Encik suami yang tak suka makan laksa
Sampai suruh saya mintak resepi kot
Dia kalau nak makan laksa pun
Akan makan laksa kat Aeon Mid Valley ja
Kat situ ja dia cakap laksa sedap
Pernah tak makan laksa kat situ???
Sedapkan???
Ok jom kita tengok apa bahan2 yang kita perlukan
Sementara nak masak kuah laksa
Rebus dulu laksa
saya guna sebungkus ja
Sebabnya ambil masa lama jugak nak tunggu
laksa tu lembut
Lagi senang kalau guna laksa segera
Bahan2 untuk kuah
Sardin besar 2 tin
bungan kantan 2 batang
Daun kesom
Belacan 2 inci(ni kak liza cakap bahan penting)
Bawang merah 6 biji
Cili kering 12 biji - terpulang kepedasan masing2.Nak pedas lgi boleh tambah cili padi
Asam gelugor 6 keping
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Cara-cara
Kisarkan bawang merah+cili kering+belacan
Kisarkan sardin sehingga lumat
Dah siap kisar sehingga halus, masukkan dalam periuk
Masak sehingga mendidih
Kemudian masukkan asam gelugor+bunga kantan(diketuk)
Dah mendidih tu, bolehlah masuk ikan sardin yang telah dikisar
Tambahkan air mengikut kepekatan kuah yang korang suka
Lepas tu, masukkan daun kesom dan garam
Kacau sehingga sebati
Hati2 tau takut kuat laksa ni melimpah keluar
Masakkan sehingga mendidih
Bila dah puas hati dengan kepekatan kuah dan rasa dia
Bolehlah tutup api
Bahan untuk hiasan tapi wajib sediakan baru sedap
Daun selom - kalau tak da ganti dengan daun salad
Limau nipis
Bawang besar
Cili padi
Telur rebus
Timun
Dah siap potong halus
Jom kita menjamu selera
No comments:
Post a Comment